• جمع: 0 ریال
    • جمع: 0 ریال

استاد محمود دهنوی

استاد محمود دهنوی
5457

استاد محمود دهنوی

استاد محمود دهنوی در همن‌ماه 1305 هجری شمسی در شهر اصفهان قلب تپنده هنرهای صناعی ایران دیده به جهان گشود.
عشق زایدالوصف او که از ایمان و اعتقاد سرشار و عمیقش نشأت می‌گرفت، خیلی زود یعنی در هشت سالگی، او را با دنیای پر راز و رمز قلمزنی آشنا و مأنوس نمود و بدین سان او که هنوز دوران طفولیت را می گذراند در کارگاه برادران عتیقه‌چی به کار پرداخت. علاقه‌ی مفرط او به هنر قلمزنی و نقش‌آفرینی بر روی فلز آنچنان بود که دیری نپایید تا او به ایجاد کارگاه مستقلی ترغیب شود تا همراه و همگام استادانی چون حسین علاقمندان، حاج علی محمد پرورش، ذوفن و ... فصل درخشانی از هنر قلمزنی را رقم زند.
استاد محمود دهنوی که طراحی را از مکتب زنده‌یاد استاد حاج مصور الملکی فرا گرفته‌بود به توصیه‌ی ایشان سال‌های متمادی نقوش بناهای تاریخی را مورد بررسی و مطالعه قرار داد. او در ضمن این تحقیقات با کسب آگاهی‌های بسیار از گنجینه‌های هنر فلزکاری ایران در ادوار هخامنشی، ساسانی، سلجوقی و صفوی و نیز مفرغ‌های لرستان، به این باور رسید که طرح‌ها و نقوش دوران مذکور سرشار از رمز و رازهایی است که باید دقایق و ظرایف آن را درک نمود. کسب اطلاع از روش‌ها و تکنیک‌های هنری این آثار در اولین گام با مثنی برداری از این مواریث به جای مانده از نظر استاد مقدمه‌ای است تا در تلاش صادقانه و مستمر امکان افزودن بر گنجینه‌های گذشته میسر و مقدور شود.
محمود دهنوی در سال 1334 با توصیه‌ی استاد حاج مصور الملکی در اداره‌ی کل هنرهای زیبا مشغول به کار شد و بیش ار 26 سال مدیریت کارگاه قلمزنی آن مرکز را به منظور احیاء تعلیم و توسعه‌ی هنر قلمزنی برعهده‌ گرفت و طی این مدت آثار بسیار با ارزش و نفیسی را که هر کدام شاهکاری از هنر نقش‌آفرینی بر روی فلز به شمار می‌آید در عرصه‌ی هنرهای سنتی ایران به یادگار گذاشته است.
استاد محمود دهنوی پس از بازنشستگی از سمت خود در اداره‌ی کل هنرهای زیبا، به تدریس هنر قلمزنی و طراحی سهم خود دانشجویان رشته‌ی صنایع دستی را با دقایق ظرایف قلمزنی و طراحی آشنا سازد و در این رهگذر هم آثار استاد دهنوی در به موفقیت‌های شایانی دست یافت. نمایشگاه‌های متعددی در کشورهای بلژیک، تونس، مصر، هند، امارات متحده عربی، عمان، ایتالیا، انگلیس و آلمان به نمایش گذاشته‌شده که در تمامی آن‌ها با تحسین بازدیدکنندگان، آگاهان و نقادان آثار هنری روبرو گردیده‌است. ضمن آن‌که در سال 1368 به مناسبت روز جهانی صنایع دستی -20خرداد برابر با 10 ژوئن- تمبر یادبودی با استفاده از آثار استاد محمود دهنوی انتشار یافت که مورد توجه فراوانی قرار گرفت. بخشی از آثار استاد محمود دهنوی در موزه‌های هنرهای ملی ایران و نمایشگاه‌ها دائمی آثار صنایع دستی معاصر ایران نگهداری می‌شود ولی بسیاری از آثار او زینت‌بخش گنجینه‌های عمومی و شخصی در سراسر جهان است. آثار قلمزنی استاد محمود دهنوی به دلیل برخورداری از شیوه‌ی خاص او که بازآفرینی طرح‌ها و نقوش دوران گذشته‌ همراه با نوآوری و ابداع و خلاقیت است، در زمره‌ی آثار ممتاز صنایع دستی ایران محسوب می‌شود.
چنین به نظر می‌رسد که خورشید در آثار قلمزنی استاد دهنوی هرگز غروب نمی‌کند و قوچ‌ها، غزال‌ها و دیگر عناصر، سیالند. شکارچی و شکار در لحظه‌ای از تاریخ ثبت‌ شده‌اند و جاودانه گردیده‌اند. هر یک از آثار این هنرمند متواضع و مومن مروری بر تاریخ طرح‌ها و نقوش سنتی است. قلمزنی‌های او تجدید خاطره از فصلی درخشان از هنر قلمزنی و نشانگر ابداع و خلاقیتی در خور تحسین و شایسته تکریم است.

 


ارسال نظرات

توضیحات خود را در این قسمت بنویسید

تعداد نظرات ۰

    بازدید کننده گرامی چنانچه تمایل دارید، نقد یا نظر شما به نام خودتان در سایت ثبت شود، لطفاً وارد سایت شوید.
    طراحی و توسعه توسط فناوری اطلاعات رایساز